Om gården

Friluftsgården Lillsjödal ligger i ett naturskönt område med lövskog, ängar och en liten sjö runt knuten, strax utanför Sösdala i Hässleholms kommun. Till egendomen hör ca 30 hektar prima lövskog samt en mindre sportstuga, kallad Hansens stuga (döpt efter M Th Hansen, läs mer här).

Gården förvaltas av Lunds universitets studentkårer (LUS). Du bokar enklast via hemsidan men du kan även ringa eller mejla oss. Klicka här för mer information om bokning.

Byggnaderna

På Lillsjödal finns tre byggnader och en bastu. Byggnaderna består av en huvudbyggnad med ett annex, samt en friliggande stuga (Hansens) som kan hyras separat från de andra byggnaderna.

I huvudbyggnaden finns det sammanlagt 14 bäddar fördelade på ett fyrbäddsrum och fem tvåbäddsrum. I huvudbyggnaden finns ett välutrustat kök och matsal/möteslokal för upp till 40 gäster, brasrum och ett grupprum/konferensrum. Dessutom finns det två duschar och fem toaletter. Huvudbyggnaden har två öppna spisar. Ved finns på gården.

Annexet rymmer 18 sängplatser fördelat på två fyrbäddsrum med vardera en extrabädd, två trebäddsrum och ett tvåbäddsrum. Här finns en dusch och två toaletter.

Main
building
Annex
Hansen’s cabin
Kitchen
Yes
-
Yes
Shower
2
1
1
Bathroom
5
2
Two-bed room
5
1
1
Three-bed room
-
2
-
Four-bed room
1
2 (+extra bed)
1
Total number of beds
14
18
6

Den friliggande Hansens stuga lämpar sig för sällskap om sex personer. Stugan ligger en bit bort från själva gården (300 m) och kan hyras separat. Hansens stuga har eget kök, vardagsrum och två sovrum med två respektive fyra sängar samt toalett med dusch och en öppen spis. Hyr man huvudbyggnad med annex och Hansens stuga får man tillgång till 38 sängplatser.

Bastun ligger i direkt anslutning till sjön. I bastubyggnaden finns omklädningsrum och duschar.

På gården finns även två större permanenta grillar samt permanenta utemöbler. Grillkol måste medtagas. Det finns även en volleybollplan, badbrygga och vandringsleder.Det finns möjlighet till fiske i den intilliggande sjön. Det finns dock ingen roddbåt att låna.

På Lillsjödal finns TV men ingen ljudanläggning. 2019 drogs fiber in i huvudgården, dock inte i Hansens stuga. I huvudbyggnadens kök finns vardagsporslin för upp till 40 personer, två spisar och diskmaskin av storköksmodell samt kyl och frys. Man har tillgång till städutrustning, täcken och kuddar men inte till linne eller handdukar. Var uppmärksam på den källsortering som ska ske av soporna vid vistelsen på Lillsjödal.

Dricksvatten på Lillsjödal
Lillsjödal räknas som en livsmedelsproducent och det ställs därför särskilda krav på bland annat vårt dricksvatten. Vi har en fluoridhalt i vattnet på ca 2,3 milligram per liter och gränsvärdet är på 1,5 milligram per liter. Vi har därför installerat ett fluoridfilter i köket och dricksvatten ska endast tas från den dricksvatten-märkta kranen.

Vandringsled

I anslutning till gården finns en utmarkerad blå-vit vandringsled. Denne tar besökaren runt sjön och skogen för att visa upp naturen runt omkring.

Karta återfinns här.

Lägerverksamhet

Det finns möjlighet att anordna läger på Lillsjödal så skolklasser, idrottsklubbar, scoutkårer m fl är välkomna. Observera att gården inte är handikappanpassad. Hansens stuga ligger 300 meter från övriga byggnader och kan användas som övernattningsplats för ledarna på lägret. Om ni vill boka gården mer än sju dygn i streck är det bra om ni hör av er till oss via lillsjodal (at) lus.lu.se eller 0704-56 11 87.

Förvaltning

Friluftsanläggningen Lillsjödal förvaltas av Lunds Universitets Studentkårer (LUS), en samarbetsorganisation för studentkårer vid Lunds universitet. I spetsen för stiftelsen står en styrelse i vilken Lunds universitet utser ordförande, LUS utser fyra ledamöter och LUGI två.